Naomi Runa & Märkligheten

Naomi Runa & Märkligheten

Det hela började våren 2013 med att den då 24-åriga sångerskan Naomi Runa började skriva låtar på sin 60 år gamla Bjärton-gitarr i ett hyresrum i Oslo.

Hon hade haft ett omvälvande år bakom sig då hennes far Thomas Mera Gartz; trummis i det legendariska proggbandet Träd, gräs & stenar, hastigt gått bort. Den progressiva musikaliska uppfostran som han gett henne, samt ett nyupptäckt intresse för latinamerikanska rytmer och harmonier, fick henne att börja skriva repetitiva, bossanova-inspirerade låtar på svenska.

Texterna fungerade som bearbetning av det hon nyligen genomgått – saker som var tvungna att få berättas, sjungas ut och kännas.

I Oslo träffade hon av en slump basisten Edvin Syrén och tillsammans startade de gruppen Bossadelics som bestod av trummisen Johan Norberg, dragspelerskan Amanda Petersen, multiinstrumentalisten Max Sjunnesson och saxofonisten Wind Aamot.
Deras debut-spelning var en succé och Bossadelics turnerade runt på små festivaler under sommaren 2013. På en av dessa mötte de gitarristen och effektgurun Yerri Lindell och kärleken var ett faktum.

Under hösten hoppade Amanda Petersen och Johan Norberg av, och ersattes av trumslagaren Gabriel Uddunge och oud & flöjtspelaren Arsalan Nasiri. Under vintern och våren 2014 jobbade de med att utveckla en friare ljudbild, en lekfull mix av repetitiva gitarrmönster, pådrivande basgångar, progressivt rytmiska trummor, fylliga rhodes och synth mattor, toppat med arabisk latinflöjt och svensk soulsång. Bandet bytte till sitt nuvarande namn Märkligheten – namnet uppstod då bandets medlemmar försökte beskriva sitt nya sound med ett ord.

Under Sommaren 2014 spelade Märkligheten på festivaler runt om i Sverige, bl.a Sjönevadsfesten, Inspirationsfestivalen, Fabulusafestivalen och på Kulquinoxfestivalen och Mir Lufthavna i Norge.

Hösten 2014 blev de signade på Nataraj Records och med Max Sjunnesson, Thomas Falk och Naomi Runa som producenter skapade de under våren och sommaren 2015 sitt självbetitlade debutalbum Naomi Runa & Märkligheten.

Parallellt med detta så gav de spelningar på bl.a Baobab Festival i Malmö, Kulturernas Karneval i Uppsala, Säljerydfestivalen, Mälhammar Babylon Mäshdown och I Lasses Kvarter i Västerås.

Albumet släpptes den 18/9 2015.